måndag 30 maj 2011

Det här med livsfarliga tatueringsfärger...

Vill man vara fin får man lida pin. I alla fall om man läser om hur farlig tatueringsfärg är. Visst, det är klart att det kanske inte är skitsmart att trycka in en massa kemikalier i kroppen, men finns det någonting som INTE är farligt nu för tiden?
Om man scrollar lite på Expressens hemsida efter att man läst klart om tatueringsfärgerna så kan man bland annat läsa om en kvinna som dött i en ridolycka, en 19-åring som körts ihjäl efter ett bråk om femtio spänn (!), en bonde som nästan skjutits ihjäl av hemvärnet och en kvinna som tvingades vara ensam med sin drunknade man i tre dygn efter att deras båt kantrat. Man kan ju inte ens äta tysk gurka utan att dö nu för tiden.
Nej fy fan. Det är livsfarligt att leva, så man kan lika gärna passa på att vara snygg medan man gör det.

4 kommentarer:

 1. Fast poängen var ju att ämnen som är förbjudna i kosmetika är tillåtna i tatueringsfärg. DET är ju faktiskt ganska underligt. Det är väl bra att kemikalieverket (eller vilket himla verk det nu var) insett att tatueringsfärg är deras jobb att hålla reda på.

  SvaraRadera
 2. Min kompis kom just hem från Mallis. En kvinna vid poolen (i 50-års åldern) stoltserade med en svanktatuering där det stod "HARDER" med stora tydliga bokstäver. Placeringen kan vara värre än färgen ibland tror jag.

  SvaraRadera
 3. Veronika: Jag säger inte att det inte är bra att det utreds och görs klart vem som är ansvarig för att reglerna efterföljs. Men fokus i media verkar ligga på hur oerhört farligt det är med alla de här ämnena. Vilket det såklart också är, men HUR farligt? Om vi säger kvicksilver, hur stor mängd av det är det i färgen, hur mycket får man in i kroppen, och är det en större risk att skadas av det än av någon av alla sina lågenergilampor man har hemma? Som att det är så OERHÖRT miljödumt att köpa vatten på flaska, men att det visade sig att en årsförbrukning köpevatten motsvarade energiåtgång motsvarade typ två omgångar torktumling eller vad det nu var.

  Hundenebba: Ja jesus. Jag såg en som hade PURE i decimeterstora bokstäver över korsryggen, men det var så snurklig stil att det såg ut som det stod PUKE. man måste ju skratta lite åt det fast det är sorgligt.

  SvaraRadera
 4. Mängden kvicksilver behöver med dagens teknik inte ha så stor betydelse. Då kvicksilvret skulle kunna finnas i färgen i form av nanopartiklar som antagligen skulle kunna färdas in i kroppen helt obehindrat jämfört om det skulle vara större partiklar som kroppen skulle ha större chans att stoppa redan vid huden. De stora halterna som dom rapporterat om tyder dock på att det inte är partiklar på nano nivå de pratar om

  SvaraRadera