torsdag 28 februari 2013

Om att sälja sin kropp för pengar

De här nya surrogatmammereglerna som diskuteras i dag, är det någon mer än jag som tycker att det är lite organhandelkänsla över det hela? Jag tänker på en dokumentär jag såg för nåt år sedan, om typ bäbisfabriker där fattiga indiska kvinnor fick bra betalt för att föda västerländska kvinnors barn och det kändes så oerhört vidrigt.

En fattig kvinna säljer som säljer till kropp - vad är skillnaden mellan att bära och föda någon annans barn och att sälja sex till rika turister på besök? Eller sälja en njure till någon med fet plånbok?

Okej, nu sitter ju jag här med gravidmage och vi har utan någon jättstor ansträngning lyckats tillverka ett "eget" barn utan hjälp utifrån. MEN - jag undrar ändå varför man väljer att utnyttja en annan kvinnas kropp istället för att adoptera.

24 kommentarer:

 1. Särskilt med de risker som en graviditet, trots allt, innebär. Då känns ju det här att sälja sex som mildare i sammanhanget. Det tar i vart fall inte nio månader och en jäkla massa smärta...

  SvaraRadera
 2. Som jag förstod det när jag lyssnade på radion, så ska man inte få någon ersättning för själva surrogatdelen. Just för att komma bort från att fattiga kvinnor ska tvingas bo i bebisfabriker. Istället ska man hoppas på att man har en snäll syster/kompis som känner att det där med att föda barn ska väl inte vara så svårt.

  SvaraRadera
 3. Att tillåta surrogatmödraskap i Sverige tycker jag är helt okej, inte minst för att man då kommer ifrån sådana tveksamheter som att folk betalar kvinnor i fattiga för att få använda sig av deras kroppar. Men surrogatmödraskapet i sig har jag inga problem med alls.

  SvaraRadera
 4. Tjena!
  ♥Grattis till gravidmagen♥
  Jag är en sån där som inte kan tillverka ett biologiskt barn. Istället står vi i adoptionskö :).

  Du undrar varför de barnlösa inte ställer sig i adoptionskö istället. Vi har gjort det i fyra år snart, och innan vi blivit föräldrar så har det förmodligen gått sex år. Och jag tänker att det är det som skrämmer människor. Tiden. När du redan längtar så. Kan du då tänka dig att vänta sex år till? Jag har dock ingen uppfattning om hur mycket snabbare det går med en surrogatmamma? Om det ens gör det.

  För oss har surrogatmödraskap aldrig varit ett alternativ, det känns väldigt långt ifrån. Så långt ifrån att det nästan är overkligt. För oss. Och i MINA ögon är det inte någon win-win för inblandade parter. Det är ju den indiska (?)kvinnans livssituation som gör att hon ens tänker över ett sådant förslag. Hade hon inte fått betalt hade hon väl aldrig gjort det? Eller? Men om det var lagligt i Sverige och min mor, bästa vän, okänd kvinna hade kunnat göra det av...okänd anledning... tja, sex år är en lång väntan...

  Sen finns det ju den där drömmen om det "egna" barnet. Själv har jag aldrig heller haft den febrila längtan efter en biologisk minikopia av mig själv, därför känns adoption vettigast för oss.

  Jag vet inte så mycket om surrogatmödraskap,men det jag vet något om är känslan av att inte lyckas, sorgen över att inte kunna bli förälder när man själv vill och frustrationen över att andra "utan jättestor ansträngning lyckas tillverka ett "eget" barn utan hjälp utifrån". Den sorgen och frustrationen i kombination med en stark längtan efter att bli förälder kan nog driva en långt. Och då kanske inte surrogatmödraskap känns så overkligt långt bort längre. Alla får ju inte heller adoptera! Kraven är ganska många och hela processen är väldigt krävande på väldigt många olika sätt.

  //Therese

  SvaraRadera
 5. Inte för att bebisfabriker är något jag stöder, men om man någonsin tänkt på att adoptera och börjat nysta i det hela, så förstår jag att man hellre tar surrogat. Olika länder har olika regler om vem som får adoptera och överlag finns det åldersgränser, ekonomiska regler, sjukhistoria etc. Jag hade exempelvis hade haft ytterst svårt att kunna få adoptera och med min man? Aldrig, he's too old!

  SvaraRadera
 6. Med det sagt, vill mina vänner låna min kropp som bebismaskin, så visst. Bara de betalar i mjölkfria semlor är jag happy happy joy joy

  SvaraRadera
 7. För att:
  Man måste bli godkänd (inte sjuk, ha arbete, inte ha betalningsanmärkningar, inga domar, inte vara för tjock, vara gift, vara ett heterosexuellt par eller singel med stort nätverk)
  Man måste ha råd
  Man måste orka köa
  Man får inte vara för gammal
  Man måste orka och känna att man klarar av vad det innebär att adoptera ett barn som behöver det där lilla extra som alla adoptivbarn behöver
  Man måste vara med på samma tåg om man är två

  Bland annat.
  Vi är många som hoppas. Och det finns många sätt att hoppas på. Tyvärr så kan inte alla välja.

  SvaraRadera
 8. Handlar det inte då om att det här med adoption egentligen är onödigt snårigt? Vad jag förstått har det inte direkt blivit enklare de senaste 20 åren heller.

  Jag tvivlar på att det bara kommer att bli på frivillig basis som surrougatmödraskap skulle ske i Sverige heller. Inte i längden.
  Tittar man på det här med äggdonation exempelvis, är det väldigt få som ens vill donera ägg (hormoner, nålar, och ett jäkla meck). Att då hoppas på surrougatmödraskap vilket som sagt är något som sträcker sig över nio månader och en förlossning, är nog för mycket. För att inte tala om det här med att råka fästa sig vid fostret och att reglerna för adoption nog ändå skulle behöva ändras för att kunna passa på "biologiskt barn fött av annan kvinna" och liknande.

  SvaraRadera
 9. För vissa barnlösa är detta enda möjligheten. Det är inte så lätt att adoptera som man kanske kan tro.

  Som tex ensamstående eller homosexuell är det oerhört svårt och för vissa omöjligt, det är så många kriterier som ska stämma. Även för ett heterosexuellt par kan det vara jättesvårt och ibland omöjligt.

  Jag vet flera par som har fått ge upp adoption också till slut, de har stått så länge i kö att de blivit för gamla helt enkelt. Länderna ändrar ständigt sina regler och för många innebär det att de förblir barnlösa livet ut.

  En av mina vänner (ensamstående) stod totalt 9 år i adoptionskö innan hon till slut fick en lite äldre flicka (9 år) från Indien. Hon övervägde surrogatmödraskap många gånger men hon hade tyvärr inte råd.

  Själv är jag snart 40, åldersgränsen är 42, vill ställa oss i adoptionskö men inser att man i de flesta länder måste ha varit gift i 3-5 år (sambo sedan 15 år men ogift idag), i vissa länder måste man ha en viss religion för att bli godkänd etc. Om möjlighet till surrogatmor finns kan det ju vara en lösning.

  Det är helt klart ett problem om fattiga kvinnor känner sig tvingade in i det men jag tycker att det är fel att jämställa med prostitution. Om jag själv hade lätt att bli gravid, hade enkel graviditeter och kunde göra en vän lycklig genom att föda ett barn till dem så skulle jag nog göra det. Om den ekonomiska ersättningen var tillräckligt hög så skulle kanske det också kunna vara ett skäl att ställa upp på det. Att få bra kompensation för en väldigt stor psykisk och fysisk uppoffring kanske inte behöver vara helt fel heller? Intressant diskussion helt enkelt.

  SvaraRadera
 10. Det har blivit jättesvårt att adoptera och köerna är oerhört långa,tror det tar minst dubbelt så lång tid nu som för tio år sedan. Adoptionerna har minskat med nästan 50% på bara några år har jag för mig att jag läste, det finns inte så många länder som godkänner internationella adoptioner och Sverige har i stort sett inga inhemska (man kör fortfarande med "fosterföräldrar" här tyvärr). Och intresset för att adoptera har väl ökat ungefär lika mycket.

  SvaraRadera
 11. Det är ju inte lätt att adoptera, det tar tid och är extremt osäkert. Ett homosexuellt par kan ju i princip glömma det. Åh, jag är så kluven, för jag tycker att jo, det är fan inte så långt ifrån prostitution. Dock, att det då tillåts i Sverige vilket medför att en syster eller vän kan vara gravid åt en, jag kan inte säga att jag skulle säga nej om min syster eller bästa vän frågade på riktigt och jag såg deras längtan. Jag vet verkligen inte. Jag hade en "lätt" graviditet, inte utan besvär dock, men det kan en ju aldrig veta att nästa blir. Dessutom, så bristfällig som förlossningsvården är i Sverige just nu så vete fan.

  SvaraRadera
 12. Kajsa Ekis Ekman har skrivit en bok om det här som heter "varat eller varan - prostitution, surrogatmödraskap och den delade människan" som det blev mycket debatt kring när den kom. Jag har inte läst den bara följt debatten och klart här, precis som syns här ovan att det är en fråga som väcker väldigt mycket känslor. Bara det tycker jag är väldigt intressant. Biologi eller det sociala oavsett är det ju något som driver många av oss att gå väldigt långt i våra försök att få barn och jag tror att det är bra att hålla ögonen öppna för vilka vägar man känner sig okej med att välja.

  SvaraRadera
 13. Jag önskar så att man skulle ta upp frågan om inhemska adoptioner till debatt. Fosterhem är inte en vettig lösning och föräldrarnas rätt kan inte få hållas högre än barnens rätt till ett stabilt liv.

  SvaraRadera
 14. Tyya's dad won't secure anything honesty a possessions at the assemblage up - no ice cream, no sweets, no cookies. But when the saleslady puts a assay sticker on Tyya's nose, Daddy is done feigned to pervert something allowable

  http://www.webhunter.pl/?p=1


  http://upadloscian.org.pl/nowatorskie-meble/porzadki-w-szafie
  http://clinica-smaku.pl/2012/08
  http://kulinaria24h.com.pl/category/torty
  http://1meble-sosnowe.pl/zakup_kawowego_stoliczka
  http://wegetarian.com.pl/roznorodnosc-potraw

  SvaraRadera
 15. Hej,

  Mitt namn är Dr Calvin Cien från Ubth Specialist Hospital.

  Är du i skuld och du vill betala din skuld? Vill du starta ett företag? Behöver du en ny lägenhet där man kan bo bekvämt och glad? Här är en chans för dig att få vad du behöver som gör dig glad och bekväm. Vårt sjukhus är utfört tjänster att köpa njurar från personer som vill sälja sina njurar. Detta för att informera er om att vi behöver personer som kan hjälpa till att erbjuda sin njure för att hjälpa vårt tålamod som verkligen är i behov av att köpa en njure för dem att överleva. Vi erbjuder summan av $ 300,000.00 dollar för en stark och frisk njure och våra kontor är belägna i olika länder som Storbritannien, USA, Grekland, Sydafrika, Nigeria, Spanien, Portugal etc.

  Om du vill sälja din njure, kan du helt enkelt kontakta oss för mer information med nedanstående uppgifter.

  E-postadress: Ubthnephrology@gmail.com
  Hemsida: http://ubthspecialisthospital.gnbo.com.ng

  Hälsningar,
  Dr Calvin Cien.

  SvaraRadera
 16. Vill du köpa en njure eller om du vill sälja din
  njure? är du
  söker efter en möjlighet att sälja din njure för pengarna
  på grund av den finansiella bryta ner och du vet inte vad jag ska
  gör, så kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra
  summa pengar för din njure. Mitt namn är doktor Dagama,
  är en
  Nephrologist i PREMIER Medicaid INTERNATIONAL. Vår klinik är
  specialiserad på Njure Kirurgi och vi också ta itu med
  köpa
  och transplantation av njurar med en levande en
  motsvarande donator.
  Vi finns i indiska, Turkiet, Sydafrika, USA, Malaysia.
  Om du är intresserad av att sälja eller köpa njurens vänligen inte
  tveka inte att kontakta oss via e-post.
  E-post: premiermedicaidinternational@yandex.com

  Hälsningar
  Dr Dagama.

  SvaraRadera
 17. Vill du sälja din njure? Söker du efter en möjlighet att sälja
  dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, då
  Kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din Kidney. Mitt namn är (Dr.alex) är en Nephrologist i (Enugu Hospital International). Vårt sjukhus är specialiserad
  i Kidney Kirurgi och vi också handla för köp och transplantation av njurar
  med en levande en motsvarande donator. Vi finns i indiska, Turkiet, Nigeria,
  USA, Kuwait, Dubai, Saudiarabien, London, Malaysia. Om du är intresserad av att sälja eller köpa
  njurens tveka inte att kontakta oss via e-post:
  enuguhospitalinternational@gmail.com

  SvaraRadera
 18. Vill du sälja din njure? Söker du efter en möjlighet att sälja
  dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, då
  Kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din Kidney. Mitt namn är (Dr.alex) är en Nephrologist i (Enugu Hospital International). Vårt sjukhus är specialiserad
  i Kidney Kirurgi och vi också handla för köp och transplantation av njurar
  med en levande en motsvarande donator. Vi finns i indiska, Turkiet, Nigeria,
  USA, Kuwait, Dubai, Saudiarabien, London, Malaysia. Om du är intresserad av att sälja eller köpa
  njurens tveka inte att kontakta oss via e-post:
  enuguhospitalinternational@gmail.com

  SvaraRadera
 19. Välkommen till keramiker klinik, vill du sälja dina njurar eller andra organ i kroppen, om ja kontakta oss via email:drsebastianpotter@gmail.com

  SvaraRadera
 20. Vill du sälja din njure? Eller är du söker efter en möjlighet att sälja dina njurar för pengar på grund av finansiell bryta ner och du vet inte vad jag ska göra, så kontakta oss idag och vi ska erbjuda dig bra mängd för din njure. Mitt namn är (Doctor Elvis Whyte) är en FRENOLOG i vår sjukhus i specialiserade på njure kirurgi och vi också ta itu med köp och transplantation av njurar med en levande en motsvarande givare.
  Kontakta E-post: doctorelviswhyte@gmail.com

  SvaraRadera
 21. Jag är Nathalia från Spanien Jag vill bara använda detta medium för att uppskatta bhavin orginspecial sjukhus india som köpte en av min njure till följd av den ekonomiska svårigheten jag var då är jag en mor till 3 barn en vän av min fru Rita gav mig Att kontakta detta sjukhus i Indien att de är äkta köpare av njure via deras email: Dr.lucienpye.clinic@gmail.com väl för att korta mitt vittnesbörd de köpte min njure och betalade mig $ 350,000USD och nu är jag en rik affärskvinna och min Barn lever lyckligt bra och vi har nog att leva på tacka gud jag sålde min njure till bhavin sjukhuset här är mitt nummer till fördel för tvivel 393746202 och mitt råd till intresserad givare bör inte sälja sin njure till oerfarna sjukhus hälsningar fru nathalia från Spanien

  SvaraRadera
 22. Det här är en sann livshistoria om mig och Dr.Raj i narayana sjukhus, som jag gav en av mina njurar för pengar och han betalade mig 190.000 dollar dollar pengar några dagar innan transplanteringen ägde rum, brukade jag vara mycket fattig och jag finner det svårt för mig att äta, jag kom över ett vittnesmål som pratade om hur Doctor Raj kompenserade honom kraftigt genom att ge sin njure av en ken Sean som sa någon som är intresserad
  borde ge det en försök och komma tillbaka för att vittna, jag kopierade e-postmeddelandet som (narayanahealthcare.in@gmail.com) och mailade honom på mindre än tre timmar jag fick ett svar från doktor och vi föll och jag tog ett djärvt steg med alla nödvändiga avtalen om några dagar jag fick betalt som vi enades om och ett datum togs för operation och fungerade på mig för att rädda patienten utan några problem och jag fick min balanspengar, är jag nu ekonomiskt bosatt och fast, tveka inte att kontakta sjukhuset (narayanahealthcare.in@gmail.com)
  Mitt ekonomiska problem är över i livet och är ett gott liv nu. TACK GUD

  SvaraRadera
 23. Hej allihopa.


  Jag heter Dr Kate Adams, är en Phrenologist i Universitetssjukhusen Bristol NHS Foundation Trust. Vårt sjukhus är specialiserat på njurkirurgi och vi handlar också om att köpa och transplantera njurar med en levande motsvarande donator. Vi är belägna i Dubai, Turkiet, USA, Malaysia. Om du är intresserad av att sälja eller köpa njurar, tveka inte att kontakta oss via e-post: kateadams946@hotmail.com

  Min omedelbarhet


  Dr Kate Adams


  Telefonnummer: +2348146161694

  SvaraRadera
 24. Detta är en sann livshistoria om mig Fröken Marie och Dr.Raj i Narayana sjukhus, som jag säljer en av min njure för pengarna och han betalade mig några pengar ($ 290,000,00USD dollar) några dagar innan transplanteringen ägde rum, jag brukade vara väldigt fattig och jag finner det svårt för mig att äta, jag kom över ett vittnesmål som pratade om hur doktor Raj kompenserade honom kraftigt genom att ge sin njure av en ken Sean som sa någon som är intresserad
  borde ge det en försök och komma tillbaka för att vittna, jag kopierade e-postmeddelandet som (narayanahealthcare.in@gmail.com) och mailade honom på mindre än tre timmar jag fick ett svar från doktor och vi föll och jag tog ett djärvt steg med alla nödvändiga avtalen om några dagar jag fick betalt som vi enades om och ett datum togs för operation och fungerade på mig för att rädda patienten utan några problem och jag fick min balanspengar, är jag nu ekonomiskt bosatt och fast, tveka inte att kontakta sjukhuset (narayanahealthcare.in@gmail.com)
  Mitt ekonomiska problem är över i livet och är ett gott liv nu. TACK GUD

  SvaraRadera