tisdag 5 februari 2013

Skolmatstisdag för bövelen!

Som ni vet tränar Tobbe på att bli en bra pappa genom att lära sig att äta fisk, något han vägrat göra sedan femte klass. Förra veckan gjorde jag panerad färsk spätta med hemmagjord remoulad och kokt potatis, idag blev det hoki-gratäng med potatismos och citronsås. OBS: improviserad! Och Tobbe älskade det, vilket betyder att jag = en mästerkock!

Nu har jag dock slut på idéer, kom gärna med goda fisktips "som inte smakar fisk" (<--- viktigt!) om ni har några!

13 kommentarer:

  1. Eh, om jag fick sån fiskrätt på mitt jobb skulle jag gladeligen äta den! Sån fin skolmat finns inte..

    Min favvofiskrätt är lax med wasabitäcke i ugn. Man blandar lite wasabi med philadelphiaost & kletar på laxen, in i ugn tills laxen är klar. Ät med ris, broccoli, haricot vertes, sojaböner, rivna morötter, vad du vill! Dögott!

    SvaraRadera
  2. Går räkor bra? För världens godaste fisksoppa smakar mest räkor, även om det är fisk i den.

    Skär selleri og morötter i långsmala bitar, och hacka lök o vitlök. Fräs med åtminstone en matsked currypulver, gärna mer. Blanda i 1-2 konservburkar/kartonger tomatkross, 1 dl ajvar relish (paprikapure), 2 dl vitvin eller vermouth, 3 liter vatten smaksatt med fiskbuljong. Skär upp fisk i bitar (tycker bäst om vit fisk som sej och torsk, men kanske det går fint med lax också), hiva det i soppan tillsammans med 1-2 dl matgrädde, låt dra ca 5 min. Smaka av med salt o peppar. Servera med räkor som has i rätt i tallriken på bordet, och tabasco! Mmmmm!!

    SvaraRadera
  3. Tror mitt bästa tips är parmesan och honungslax, och det är så jävla enkelt att göra.

    Ta en bit lax som är lagom för antal personer som ska äta, krydda med salt och vitpeppar och pressa citron över, ringla över honung och hyvla över parmesan, gör ett foliepaket (brukar ha i lök och morötter också) och så in i ugnen tills fisken är klar och osten smält. Så sinnessjukt gott. Brukar äta med potatismos eller sötpotatismos och så någon god sås och sallad.

    SvaraRadera
  4. Enkelpanerade abborrfiléer med kokt potatis och hemlagad kantarellsås. En standardrätt på vår sommarstuga när solen skiner lite mer än nu... Alternativt med en sås gjord på gräddfil, en halv hackad gul lök, en liten nypa salt, lite vitpeppar och en liten nypa vanlig curry. Jag vet, såsen låter suspekt men den såsen passar till ALL fisk jag lovar. Alla jag bjuder den på faller pladask.

    Annars ta portionsbitar av lax och skär ett snitt i den längs med, och fyll med valfri god gegga man tycker om. Som t.ex. fetaost, någon smaksatt färskost eller vad tusan som helst som får just era smaklökar att gå bananas.

    Alternativt tonfisksallad eller tonfiskröra med bakad potatis.

    Sommartid gillar vi också att skära fisk i bitar och laga till i foliepaket på grillen, men... det är ju tyvärr ett tag dit. Men kan ju funka i ugnen också. Räcker med bara lite smör, salt och peppar och så är man hemma liksom. Servera med nån god blandad sallad. Score!

    SvaraRadera
  5. Hemmagjorda fiskpinnar med remouladsås. Mmm!

    SvaraRadera
  6. Fryst torsk eller liknande vit fisk. Lagg i ugnsfast form. Hall over krossade tomater och massa hackad dill och riktigt smor. Mycket smor. Salt och peppar och andra kryddor efter smak. Baka i ugn. NOM

    SvaraRadera
  7. Morsan brukade göra nån märklig fiskgratäng som inte låter så himla delikat men är god och barn brukar gilla den.

    Ta kokta torskblock och lägg i mitten. Lägg kokt ris runt (precis som på din gratäng men ris istället för mos). Häll över påsbearnaise från Blå Band. Ost över. In i ugn. Tada! Gratäng!

    SvaraRadera
  8. Åh åh åh, fish n chips. Så klart! http://www.recept.nu/marcus_samuelsson/varmratter/fisk_och_skaldjur/fish_and_chips/

    SvaraRadera
  9. Fiskbiffar! Jag brukar koka tinad vit fisk från block, sen mosar jag den med potatismjöl, grädde, saltåpeppar och valfritt krydderi (lime+kokos/gräslök/dill/persilja/whatever). Bara att klicka i stekpanna och steka tills dom får yta och håller ihop. Skitenkelt och gott! Obs, dock får man inte bli lissen om dom inte ser så vackra ut eller går lite sönder, goda brukar dom bli iaf (och man slipper tramsa med att göra färs på rå fisk osv).

    SvaraRadera
  10. Min bästa (utöver allt med lax) är att göra en gryta med random grönsaker (typ blomkål, broccoli, ärtor, morötter, lök, paprika...vad man har hemma) och fräsa dem lite. Häll över kokosmjölk. Krydda med curry av valfritt slag (grön eller "vanlig" har jag använt" och salt och peppar och limesaft om det finns tillgängligt och sån fiksås om det finns osv. Sist men inte minst hutta i fisken. Jag brukar halvtina den och sedan lägga i den typ hel för den tinar jättesnabbt och blir snabbt till pulver typ när man rör runt. Så låt den bara ligga in några min och rör så lite du kan. Servera med ris. Jättegott och sjukt lätt.

    SvaraRadera
  11. Min bästa (utöver allt med lax) är att göra en gryta med random grönsaker (typ blomkål, broccoli, ärtor, morötter, lök, paprika...vad man har hemma) och fräsa dem lite. Häll över kokosmjölk. Krydda med curry av valfritt slag (grön eller "vanlig" har jag använt" och salt och peppar och limesaft om det finns tillgängligt och sån fiksås om det finns osv. Sist men inte minst hutta i fisken. Jag brukar halvtina den och sedan lägga i den typ hel för den tinar jättesnabbt och blir snabbt till pulver typ när man rör runt. Så låt den bara ligga in några min och rör så lite du kan. Servera med ris. Jättegott och sjukt lätt.

    SvaraRadera
  12. Världens enklaste är att ta mildas smaksatta crème fraish med vitlök och örter och bre på över lite fisk, strö lite ost över och sen in i ugn typ 200grader ca 20 min. Man kan ta vilken fisk som helst. Nom nom!!

    SvaraRadera
  13. Hemmagjord remoulad, nu. Berätta hur!

    SvaraRadera