lördag 9 november 2013

Att flaskmata sin bäbis

Hej, har läst din blogg sen i våras då jag frenetiskt skannade av www efter bloggare som skulle ha barn ungefär samtidigt som jag. Min bebis kom i slutet på sept och jag kommer lägga ner amningen nu snart pga av en bröstböld (= helvetet). Eftersom jag inte har så många vänner med barn tänkte jag höra om du kan tipsa mig om flaskmatningens dos and donts eller om du orkar berätta hur ni gör? Behöver en matningsguru. Vill typ veta saker som...

...matar ni efter fasta rutiner el när Sigge visar att han är hungrig? 
När han är hungrig. Så sett är det ju igen skillnad på boobsen och flaskan, han pickar, suger på handen, gnäller osv, så det går ju inte att ta miste på när han vill äta. 

...hur vet man hur mycket man ska ge? 
Det finns anvisningar på förpackningen med hur mycket en bäbis äter på ett ungefär per måltid och hur måga måltider per dygn, men det där är ju lite olika så man får pröva sig fram. När Sigge är nöjd så kniper han ihop läpparna och visar att han inte vill ha mer, är han mer hungrig när flaskan är slut så visar han det. 125-140 ml per matning vill han ha, och han äter kanske... sex-sju flaskor per dag och en på natten (han sover mellan 21 och 07 och äter 125 ml klockan 04). 

...använder ni pulver eller färdig? 
Pulver hemma, tetror när vi är iväg (extrem prisskillnad!). Det finns tre sorter, Nestlé, Semper och Hipp. Vi har Semper nu men hade Hipp först eftersom det är den enda som är ekologisk, men efter att vi varit tvungna att köpa några tetror Sempor när Hipp var slut så märkte vi att Sigge blev mättare på den, så vi fortsatte. Det suger ju lite. 

...ska man typ koka en stor kastrull med vatten på morgonen för dagsbehovet? 
Vi har vattenkokare och gör i ordning tre portionsflaskor åt gången och ställer i kylen (kan förvaras i kyl i 6-8 timmar). När Sigge börjar bli hungrig sätter vi bara flaskan i en stor tekopp med hett vatten (från vattenkokaren) så värms det ganska snabbt. Tips alltså: köp en vattenkokare! Sen kör vi hälla-några-droppar-på-handleden-tricket för att se när det är lagom varmt. Man lär sig ju också hur ofta ens barn vill äta så att man är lite beredd, de tenderar ju att vara sinnessjukt otåliga de små liven. Sigge vill äta med cirka två timmars mellanrum.

...hur många flaskor vill man ha? 
Vi har tre stora och fyra små, blandar i de stora och sen häller vi över i de små. Vi har Esskas "vanliga" flaskor (ej kolikvarianten) och de funkar jättebra. Napparna får man köpa nya med jämna mellanrum när hålen blir lite för stora, men de kostar bara drygt tio kronor styck.

...hur gör man när man går ut? 
Det kräver ju lite planering, men vi har med färdigblandad ersättning, rena flaskor, en stor melaminmugg och en termos med hett vatten, sen gör vi likadant som hemma. Det blir ju krångligare, speciellt nu när det inte är sommar längre och man inte kan sätta sig på närmsta parkbänk, men man lär sig att planera. Vi ser ju till att Sigge är mätt innan vi drar till exempel, så att vi slipper stanna tio minuter bortanför huset och mata honom i vagnen. Vilket alltså så klart har hänt, se bildbevis nedan. Hehe.

One for the road!
Lite övrig input:

Boktips: Att flaskmata – massa bra fakta som gör att man inte känner sig som världens sämsta morsa som inte gör det som är bäst för ens barn. För det får du vara beredd på, att känna dig tvungen att försvara ditt val. Och det blir ju ganska uppenbart när till och med Sempers egen reklam ser ut så här:

Bäbisar alltså. Så söta trots så konstiga proportioner.

Näst bästa liksom? Det finns tydligen någon regel om att företagen inte "får" göra reklam för ersättning, men det kunde ju kanske stått "Till dig som inte ammar" eller något annat lite mer neutralt som inte gjorde att man som förälder kände att DU GÖR INTE DET SOM ÄR BÄST FÖR DITT BARN. Men skit samma, Sigge är nöjd, vi är nöjda och Tobbe och Sigge har fått en superbra relation eftersom de också kan ha långa mysiga matstunder ihop. Mer bildbevis nedan.

Treveckorsbäbisen! Så liten han var!
Och det ÄR ju lättare att få tiden att räcka till om båda kan mata, det är det ju. Jag kan sticka och träna när jag vill utan att riskera att behöva hamna i soffan med en hungrig bäbis helt olägligt, och Tobbe kan till exempel få Siggemys efter jobbet så kör jag och handlar och fixar mat istället för att han ska göra det också. Vi kan turas om på nätterna, Tobbe kan kliva upp med Sigge så jag får sovmorgon, jag kan åka till Malmö en heldag och så vidare. Ja, PLUS allt det fysiskt jobbiga som jag slipper med såriga bröstvårtor, risk för mjölkstockning, ömma bröst som måste pumpas, hormoner som fortsätter göra livet surt för en osv – eller som i ditt fall, bröstböld.

Nej, detta är verkligen en så kallad win-win-win-situation alltså, för både mig, Tobbe och vårt barn. Jag skulle säga att flaskmatning får fem tummen upp av fem möjliga. Lycka till, och stort grattis till bäbisen!

43 kommentarer:

 1. Bra sammanfattning. När jag flaskmatade Robin brukade jag ha med en termos med vatten i typ lagom temp så blandade jag med pulver direkt i flaskan med det varma vattnet. Fast då fanns ju inte tetror som alternativ heller.

  Också: keff reklam. Finns ju tusen bättre formuleringar som går att använda liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte vågat köra på det där med att ha med "lagom tempererat vatten", tänker att det kanske blir för kallt och så kan man inte värma osv. Men det är ju många andra som gör det, så det funkar ju också.

   Radera
 2. Åh, tack för det här inlägget! Att det skulle vara så mycket känslor inblandade i beslutet att flaskmata hade jag ingen aning om. Men nu är jag där, och det är klart en blir påverkad av att det finns kapitel efter kapitel om amning och endast raden "Den som inte kan eller vill amma kan ge modersmjölksersättning." Och sen inget mer.
  Det dåliga samvetet sitter som en smäck! Ska kolla in den där boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör't, den är jättebra! Dödar också myten om att alla flaskbarn blir allergiska freaks när de växer upp, kan ju vara skönt att veta. Lycka till med flaskandet!

   Radera
 3. Vad kul att läsa om flaskmatning! Jamen, faktiskt, senast i går kväll när jag låg i badet och läste blev jag så sur på artikel i en föräldratidning som BARA refererade till amning när det handlade om bebisars mat, att jag kastade den i blöjhinken. Vi har bara flaskmatat vår 3-månaders dotter pga att amningen inte funkade alls, och jag skulle kunna skriva en uppsats om allt som jag har fått erfara kring hur ideologisk/ politiskt /känslomässigt uppskruvat det är med amning vs flaskmatning. Men det ska jag inte göra nu. I stället så tänkte jag tipsa om att gör man som Mirijam och förbereder flaskor innan kan man köpa en flaskvärmare, vi har köpt en Philips på second hand för inga pengar alls, och det är himla smidigt för man slipper koka upp vatten och hälla upp i ett vattenbad osv, med en skrikande bebis på armen. bara att fylla på med vatten innan, sänka ner flaskan och knäppa på. Vi kör med tetra när vi är i väg någonstans och även på natten faktiskt. Ställer en tom flaska och en tetra på nattygsbordet så är det bara att servera i sängen och man slipper gå upp... Det är som sagt en ganska stor prisskillnad mellan tetra och pulver men vi "lyxar" genom att göra så här. Och sist men inte minst gå med i gruppen "Till dig som flaskmatar- tips och råd på vägen" på Facebook! Superbra grupp med föräldrar som har stenkoll och där får man svar på alla frågor man kan ha, typ. För företagen som tillverkar modersmjölksersättning lämnar knappt någon konsumentinformation alls kring sina produkter utan hänvisar bara till BVC, och de kan i ärlighetens namn inte alls mycket flaskmatning och ersättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där md flaskvärmare verkar ju skitsmart, en på öppna förskolan använde också det. Ska kolla upp det, och fb-sidan, tack!

   Radera
 4. Det finns även vattenkokare med temperatursinställning. 40 grader tar högst 15 sekunder. Perfekt måltidstemperatur. Dock värmer jag vattnet i micron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det måste väl koka, eller?

   Radera
  2. Jag gör alltid också så. Enligt Livsmedelsverket måste vattnet bara koka om det är från egen brunn. Jag känner mig trygg med detta och bebis mår bra.

   Radera
  3. Menade alltså att jag kör vattnet i vattenkokaren till 40 grader.

   Radera
 5. Jag har flaskmatat båda mina barn. Vetenskap säger att bröstmjölk påverkar barn positivt de fyra första dagarna och sen är det ingen skillnad på amning och flaskmatning. Det man kan tänka på när man flaskmatar är att låta barnen ligga hud mot hud för det är bra för deras anknytning och utveckling.

  Ett snabbtips är att man kan värma ersättning i en påse under en kram med varmt vatten. Går på Max två minuter! Och barn skadas inte av kall ersättning men en del vill inte dricka det och en del får magknip.

  Vi körde på NaN och vår bm sa att Semper var en del lite känsliga mot.

  Fick även tips om att man kan mata dem när de sover och det funkar bra. Gjorde det om jag visste de de snart skulle vakna för att äta men jag var för trött och ville sova.

  Både jag och min man är väldigt glada för att vi flaskmatat våra barn för de har blivit så trygga med oss båda!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken vetenskap säger det? Att det bara handlar om dom första dagarna?
   Jag blir nyfiken för jag fick höra annat med mina två första barn när jag valde att sluta amma

   Radera
  2. Har inte koll på den längre men 2009 var den högaktuell och cirkulerade i media. Den visade på att enbart de barn som inte fått modersmjölk de fyra första dagarna hade längre immunförsvar och tenderade att få allergier oftare. Efter fyra dagar var fanns det ingen statistisk signifikans i skillnaden.

   Det finns även forskning som talar för att amning påverkar på hjärnutveckling och motoriska förmåga hela livet. Annan forskning tyder på att det är den fysiska närheten (hudkontakten) som påverkar detta. Hudkontakten sägs även påverka vår anknytning.

   I dagsläget kan man hitta forskning som stödjer allt :) Men mina barn är friska och välmående och det är viktigast för mig!

   Och jag känner sällan att jag behöver hävda eller förklara mig. Men jag upplevde många fördelar (man måste se sin situation på ett positivt sätt) med att flaskmata.

   Radera
  3. De första dygnen kan tarmen ta upp stora proteiner och på så sätt ta del av moderns antikroppar - kanske är det du menar? Sen förändras tarmen och då funkar det inte längre.

   Radera
  4. Smart det där med att mata sovandes, det visste jag inte! Och vi provade Semper eftersom jag helst undviker Nestlé i den mån det går (de som gör NAN) och det har inte varit problem alls.

   Radera
  5. Men det är faktiskt inte sant, att amning bara påverkar de första dagarna. Det finns väldigt välunderbyggda fördelar med bröstmjölk gentemot bröstmjölksersättning. Bebisen får mindre risk för plötslig spädbarnsdöd, diarré, öroninflammationer, och förstoppning. På lång sikt får barnet minskad risk för övervikt.
   Dessutom minskar amning risken för bröstcancer hos kvinnan.
   (Det finns däremot inte belägg för att amning minskar risken för astma/allergi, något som tidigare hävdats.)

   Detta betyder inte att amning är bättre än flaskmatning i alla lägen. Om man har riktigt besvärliga amningskomplikationer (bröstböld, mjölkstockning etc), om man på något annat vis vantrivs med amningen, om man faktiskt bara inte vill - då kan det förstås vara det bättre valet att flaskmata. Det viktigaste är ju att man mår bra och kan trivas med sin unge!
   Fördelarna med bröstmjölk över ersättning är statistiskt signifikanta, men de är på gruppnivå. För den enskilda individen är skillnaderna små. Man kan amma sin bebis som ändå blir ett öronbarn, med massor av öroninflammationer, och man kan flaskmata sin bebis som ändå aldrig får en enda öroninflammation.
   Men man ska kunna göra ett informerat val – veta att det finns fördelar med bröstmjölken och väga dem mot de nackdelar man upplever. Och när man bestämt sig, så ska ingen ifrågasätta en, det är bara ohyfsat.

   Och en ammande mamma är på intet sätt en bättre mamma än en flaskmatande mamma. (Liksom en flaskmatande pappa inte är en bättre pappa än en pappa till ett ammat barn. Förstås.)

   Radera
 6. Vad som är trist i hela den här diskussionen amning versus flaskmatning är oftast slutklämmen.
  En ammande kvinna: bröstmjölk är ju bäst. Ingen protest.
  En flaskmatande kvinna: pappan får en bättre relation.

  Tänk om vi bara kunde acceptera varandras val och känna att man inte måste försvara sig/hävda sig!

  Mvh
  /Hon som har flaskmatat två barn som och helammat ett

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du att jag gör det, eller överlag? Såg att du bloggat om det också. Jag tycker absolut att man får göra som vill, men jag vill gärna berätta om vad som känts/funkat extra bra för oss. Och det är ju inte så att pappan per automatik får en bättre relation, det finns helt säkert helt värdelösa flaskmatande pappor också. :)

   Radera
  2. Jag håller med på ett sätt, men tror helt enkelt att var och en blir salig på sin tro, ungefär. Den trista tycker jag är att många mammor mår väldigt dåligt och känner skuld över att de inte kan eller vill amma, och att sjukvårdspersonal i mångt och mycket bidrar till detta. När jag låg på BB var det bara ammning, ammning och åter ammning som gällde, alla pratade bara om dess fördelar och hur bra det var, och vi slet och slet men det funkade inte. Jag mådde jättedåligt över det här, första tiden med mitt barn är bara höljt i ångest för jag förknippar det bara med den där ammningen som aldrig fungerade och den jävla skulden över att jag inte lyckades ge mitt barn den där bröstmjölken som BB-personalen framhöll som livets elixir...

   Radera
 7. Också flaskmatare här! Supernöjd med det och allt som jag "lärt" mig om det, tips och trix, har jag fått från nätet (ibland är familjeliv bra asså) och icke från bvc i alla fall.

  Tips från mig: vet inte hur noga det är egentligen, men jag fick lära mig att vattnet helst ska göra ett uppkok till 100 grader och sen svalna till ättemp. Så vi kokar en kanna med vatten som får stå i kylen och så blandar vi det i flaskan med nykokt vatten från vattenkokaren så det blir lagom temp.
  Som sagt, det hära att det ska vara uppkokt en gång kanske bara gäller de som har egen brunn? men vi gjorde iaf såhär med första barnet och fick in en bra rutin som vi nu kör med andra också.
  Han föddes för 2 mån sen och det är sköj att läsa hos dig och Katta och även preggo-bloggen var kul!
  Ciao och tack :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag tror att det gäller alla. Och att man kokar kallt vatten, inte tar varmt för att det ska gå fortare. Smart med att ha kallt kokt i kylen också!

   Radera
 8. Jag både ammar och flaskmatar, men det sistnämnda överväger. Funkar bra! I de fall vi använder kokt, kallt vatten värmer vi ersättningen i micron. Det "ska" man kanske inte göra, men det funkar. Tipset att blanda hett vatten och blanda med kylskåpskallt tycker jag verkar smidigt, har inte tänkt på det tidigare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo men det tror jag att det står att man kan göra på paketet va? Men jag såg en länk till någon som micrade vatten och gav sina blommor, vs vanligt vatten och de blommorna dog. Vet ej hur sant det blogginlägget var, men jag har slutat micra i mesta möjliga mån efter det, haha!

   Radera
 9. det är så tråkigt i den här diskussionen, att det så lätt blir antingen eller. och så mycket skuldbeläggning på den som flaskmatar. själv ammade jag vårt barn, men vi flaskmatade också, te x om jag var iväg eller något. tänker att det inte behöver vara så svart eller vitt. man kan ju amma på dagen, flaskmata på natten eller hur man än vill. vill också tillägga att efter den första jobbiga amningsmånaden tyckte jag amning var superlätt, bara slänga fram tutten, färdigblandat och rätt temperatur direkt. så kunde man fortsätta sova. nackdelen med amning är väl att pappan inte får lika mycket närhet med barnet, men det får man väl kompensera på annat sätt. jaja, vet inte exakt vad jag ville komma med.. men så länge barnet mår bra! va bra att det finns ekologisk ersättning numera! det fanns det inte när jag hade bebis, känns ju hundra gånger bättre än att köpa från hemska storföretaget nestle...
  väldigt bra blogg!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och nej, alla kan ju inte välja om de vill delamma? Jag börjar nog få slut på mjölk helt nu, annars har jag liggammat lite på natten om han inte somnat direkt efter flaskan, och så lite bara mysamning på dagen, men nu blir han mest förbannad när han ligger vid bröstet, så det kommer nog inga mängder direkt. Bara att gilla läget gissar jag.

   Radera
 10. Ekologisk bröstmjölkersättning? Har donationsbrösten fått vaja i det fria då eller? :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja eller så har korna som gör mjölken som ersättningen görs av fått vaja i det fria!?

   Radera
 11. Rockpaperscissorlizardspocksöndag, november 10, 2013

  Jag flaskmatade ifrån start. För att jag ville. Herregud vad det svaret har provocerat folk, "du menar för att du inte ville amma?" "Nej." För jag ville flaskmata. Jag gjorde bedömningen att det var det bästa valet för oss alla tre i familjen. Få saker är så upprörande som hur man matar sin bebis tydligen. Jag brukade hänvisa folk till att googla innocenti deklarationen om de villa läsa in sig på hur det kommer sig att vi matas med att bröstmjölk är oantastligt "bäst" (trots att det visat sig att halter av miljögifter exv kvicksilver sjunker i kvinnors kroppar när de ammar, undrar vart det tar vägen).

  Oh well... I digress

  Hur som, vad roligt det är att läsa om hur andra gör med vattentemperatur. Alla verkar ha sina tricks. Vi körde på två tredjedelar kallt vatten, i med pulver (mindre klumpar då) och så sista tredjedelen varm vatten direkt ifrån vattenkokaren. Färdigblandad ersättning på tetra serverade vi kall om vi var iväg hemskt länge men annars funkade det himla bra att hälla hela kalaset på termos och bara hälla över i flaska när det var dags att käka. Viktigaste viktiga för oss var dock att vi rörde ner pulvret iställe för att skaka flaskan eftersom det blev mindre luft flaskan då och sedermera mindre gas i tarmen = ungen sov som en stock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra trick, vi rör också om så att det inte kommer in luft!

   Radera
 12. Vi körde med uppkokt svalnat vatten i kylen och kokade sedan upp en mindre mängd och blandade pulvret i (fick lära mig att det är själva pulvret som bör hettas upp för att bli kvitt bakterier och sådant) för att sedan blanda ut till rätt ättemp med det svalnade vattnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså? Shit vad många olika bud det finns!

   Radera
 13. Sedan vill jag bara tillägga att man inte ska stirra sig blind på tabellerna på paketet, vår dotter åt mycket mer i början än hon "borde" för sin ålder men åt sedan lika mycket från 6 veckor till 4 månader och växte hur fint som helst. Också sjukt bra om de kan äta rumstempererad tetra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej precis, jag vet inte ens hur den stämmer för Sigge, men om man är nybörjare så har man ju något att utgå från. Sigge äter lika mycket som han gjorde för typ 5-6 veckor sedan och hans viktkurva börjar plana ut lite nu.

   Radera
 14. Hmm ja ha då har man tydligen varit en dålig mamma och gett sitt barn NAN HA 1.... Min dotter född i vecka 31 blev först sondmatad med min och en donators mjölk (tänk så snälla kvinnor där finns) och sen fick hon bröstmjölk samt ersättning då jag inte hade tillräckligt. Nu har vi gått över i stort sätt helt till flaska och jag tänker då inte på nått sätt skämmas för vilken sorts ersättning hon får. Hennes smått outvecklade tarmar behöver en väldigt mild ersättning så som NAN HA 1 (sjukhusets neonatalavdelning tipsade om denna). Jag kör med en termos med kokt tempererat vatten och små en-portionsburkar både dag som natt. Det funkar toppen för mig och mitt barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är häftigt med donatorer! Och nej, klart att du inte är en dålig mamma, man gör ju det som är bäst för sitt barn, du ska verkligen inte skämmas! Sigge är ju född i vecka 43, så det är klart att hans tarmar inte behövde det mildaste! :) Hoppas ni mår bra båda två trots den tuffa starten i livet! Kram

   Radera
  2. Vi mår toppen med tanke på omständigheterna. Min lilla tjej växer så det knakar och utvecklas jättefint och jag älskar att vara mamma även om det känns lite overkligt ibland. Min tös blir snart fyra månader och är snart ifatt dom som föddes fullgångna under samma månad som hon.

   Radera
 15. Med en-portionsburkar menar jag att jag har små burkar där jag mäter upp och förvarar pulver till en måltid.

  SvaraRadera
 16. Vill dela med mig av mina bästa tips efter att ha flaskmatat först storebror och nu gör detsamma med lillebror. Vi har alltid kokt kallt vatten i kylen och ska vi iväg nånstans eller det är bråttom att få mat klart blandar vi hälften varmt kokt vatten med hälften kallt kokt vatten och så blir det lagom temperatur. När vi är i väg har vi två termosar med oss, en med varmt vatten och en med kallt vatten. Det finns lagom stora (0,25 l) termosar på ICA till exempel. Pulvret doserar vi alltid i förväg i en så kallad vällingsdoserare med tre fack, finns också på ICA.

  Mot pruttig mage har vi på lillebror fått ge lactulos, för storebror räckte det med att byta Semper mot NAN (ville egentligen inte heller gynna Nestlé, fast hellre det än stenhård mage på liten bebis, man får välja sina krig helt enkelt).

  Vi använder oss av DrBrowns anti-kolik flaskor, också på grund av pruttighet och vi diskar dem med lite diskmedel efter varje gång och kokar dem sen. Vet att det förmodligen inte är nödvändigt, men det känns bäst att göra så fram till åtminstone 3-4 månaders ålder.

  Angående beslutet att sluta amma kan jag skriva en roman, det har varit mina två tuffaste beslut någonsin i stunden. I efterhand kan jag se att beslutet förmodligen hade varit enklare om jag inte samtidigt varit påverkade av förlossningshormoner. Båda mina barn har fått bröstet i ungefär en vecka utan att få nån mat.

  SvaraRadera
 17. Jag har både ammat och flaskmatat mina tre barn och är lika nöjd med båda alternativen.
  Med min minsta hade jag knappt någon mjölk så hon fick ersättning redan från dag 4 och sedan alternerade vi i 3 månader tills jag "sinade" som en kass mjölkko och vi fick vackert acceptera flaskan. Och oj, vad hon sov gott om nätterna när hon bara flaskmatades..
  När vi skulle ut så hade vi gjort välling färdigt hemma och hällt i termos som vi bara skakade om och hällde upp i flaska.
  Hemma kokte vi vattnet med vattenkokare, blandade i skål , hällde up i flaska och lät svalna under rinnande kallt vatten. Smidigare kan det inte bli, och även om jag kände en sorg över att jag inte kunde amma henne, för trots alla såriga bröstvårtor och svordomar över att ständigt amma, så har jag trivts med det.
  Eller så är det bara något jag inbillar mig så här i efterhand, det är ju ett tag sedan jag ammade så precis som med graviditet/förlossning så minns jag nästan bara de goda stunderna.
  Jag är lika nöjd med båda alternativen.

  SvaraRadera
 18. Oj vad roligt att läsa om hur andra gör vid flaskmatning! Och så många tips och olika metoder det finns.
  Jag började med inställningen att jag skulle helamma vår son. Men när han var 3v började han sova dåligt, var kinkig och verkade allmänt missnöjd med livet. Jag tänkte "Aha! Det är en såndär fas!" och härdade ut. Efter tre mardrömslika veckor med amning varannan timme nästan dygnet runt och en viktuppgång på ca 150gr på två veckor, sa BVC att vi måste ge ersättning tre mål om dagen. Och vilken skillnad! Vi fick tillbaka vår nöjda bebis som vi hade haft från början!
  Min mjölk sinade fort efter vi börjat med ersättning, försökte amma om dagarna men han blev mest arg när jag la han mot bröstet så slutade efter en vecka. Har känt av att brösten blivit "fulla" EN gång sedan jag slutat amma.
  Nu börjar han närma sig 3 månader, han är född bara några dagar innan Sigge (!), och äter 180ml 6ggr/dygn. 3-4h mellan målen under dagen, beroende på om han sover en längre stund. Och på natten sover han 5-7h sammanhängande.

  SvaraRadera
 19. Heja flaskmatare! Jag har helammat två barn och skulle såhär i efterhand gärna tryckt i dem en flarra eller två med ersättning. I alla fall på kvällen, men det var aldrig aktuellt, man skulle liksom inte det. Idiotiskt kan jag tycka, det är ingen religion att amma, tråkigt att det känns uppdelat, känn lycka att vi har mat att ge våra barn, oavsett om det kommer från boobs eller flaska.

  ps mina två är dessutom jätteallergiska mot typ - allt.

  SvaraRadera
 20. Vad skönt att det funkar bra för er med maten!
  Jag är glad att amningen funkar för mig, tror inte att jag hade upplevt flaska som smidigt...men det har säkert mycket att göra med hur en är som person. Själv tycker jag det är meckigt nog att komma ihåg att ta med D-dropparna och blöjorna när vi åker bort:0.
  Sen tänker jag på allt det där som du nämner med såriga vårtor, spänningar etc..det gick över för mig väldigt snabbt, och kändes inte som något problem eftersom jag väldigt gärna ville amma. Vill man inte väldigt gärna amma så är nog den första tiden väldigt jobbig att liksom motivera sig igenom. Om du förstår hur jag menar.
  Sen vet jag att du också nämnt tidigare att du inte skulle känna dig bekväm med att amma offentligt. Och då blir man ju super begränsad tänker jag. Och blir man super begränsad så blir man nog ingen glad och bra mamma.
  Så det är nog många faktorer som bidrar till vad som är bäst för var och en.
  För mig har stort fokus den första tiden legat på att kunna göra så mycket av det som jag gjorde innan tillsammans med Indie, och känna mig trygg och bekväm i det. Jag tycker det är en häftig process:)

  SvaraRadera
 21. E åt både och och när jag var iväg på grejer och det inte fanns möjlighet att värma blev det rumstempererad på tetra. Det gick ner det med! (Och vi märkte inte skillnad på henne om hon ätit varm/mer eller mindre kall).

  SvaraRadera