tisdag 7 januari 2014

Men åh, förskolestressen!

Slängde ut en fråga på fejjan om när man ska sätta sin lille avkomma i förskolekö och fick snabbt närmare 40 kommentarer som alla gjorde mig uppmärksam på att det redan borde varit gjort. Alltså, han föddes ju nyss och nu ska jag börja åka runt och kontrollera statusen på förskolorna i kommunen. Jeeez.

Följdfråga: Montessori eller inte montessori?

10 kommentarer:

 1. Så här gjorde vi:

  I Stockholm börjar kötiden inte räknas förrän efter barnet är sex månader. Innan dess läste vi på en jäkla massa om förskolorna i området, sedan valde vi de som kändes bäst (och fått bäst betyg i föräldraundersökningarna) samt låg inom rimligast avstånd. Vi skrev också in oss i några privata köer. Det kändes helt meningslöst att besöka någon förskola innan valen eftersom att det ändå handlar om en del tur vad det blir sedan.

  Vi hade tänkt besöka de förskolor vi hade störst chans på när det närmade sig lite mer, men så hörde en av de förskolor som var utanför den kommunala kön av sig och frågade om vi ville komma på öppet hus. Och det kändes så jäkla bra där att vi sket i alla andra. Det är ett föräldrakooperativ med montessoripedagogik på samma gata vi bor på. Isak älskar att vara där så mycket att vi till och med har förlängt dagarna.

  Om ni har tiden och stället känns bra så skulle jag satsa på föräldrakooperativ om det finns. Jag inbillar mig att det är kortare köer pga att många föräldrar känner sig för stressade för kooperativ verksamhet. Dessutom är det himla ball att få vara med och påverka mer.

  SvaraRadera
 2. Kommuner skiljer sig åt så kolla vad som gäller i Kristianstad!

  SvaraRadera
 3. Montessori! I Hässleholm får man inte ställa sig i kö förrän ett halvår innan man vill att ungen ska börja men den tiden räcker inte.

  SvaraRadera
 4. Ja till Montessori!
  Det är en helt fantastisk pedagogik där barnen verkligen blir sedda! Jag har själv gått montessoriskola och har det var enda gången jag verkligen trivdes i skolan! Dessutom, det är inte konstigt att Googles grundare är "Montessoribarn"
  Jag sörjer faktiskt att Montessoriskolan i stan var så dålig att vi var tvugna att plocka vårt barn därifrån. I en fungerande verksamhet är Maria Montessoris idéer om utbildning helt fantastisk!!!

  SvaraRadera
 5. Definitivt Montessori! Inte nog med att ungarna lär sig en hel del på ett lekfullt och pedagogiskt sätt - ljudnivån är dessutom låg och behaglig. Jag har aldrig förstått varför små barn (och förskollärare) ska behöva vistas i bullriga miljöer, när vi vuxna aldrig skulle acceptera det. Och det går faktiskt att få barnen lugna och slippa en massa onödigt hojtande!

  Anna (http://shoppingtipset.blogspot.se )

  SvaraRadera
 6. Alltså. Vi kollade inte en enda förskola. Eller jo en. Men den blev det inte. Vi har en kommunal förskola som är jättebra.

  SvaraRadera
 7. Alltså. Vi kollade inte en enda förskola. Eller jo en. Men den blev det inte. Vi har en kommunal förskola som är jättebra.

  SvaraRadera
 8. Börjar också bli förskolestressad av andra mammor - jag vill inte stressa, det är 8 mån kvar tills vi behöver lämna Lill-Grefvinnan på förskola och jag börjar lipa bara av tanken att någon annan ska få vara med henne och lära henne saker. Jag då? Viktigaste personen i hennes liv? (Ja, okej, pappan också, men jag menar någon utomstående - vill inte!)

  SvaraRadera
 9. Jag ställde B i kö siså där 4 månader innan det var dags (i Ängelholm är väntetiden nämligen just 4 månader). Enligt blanketten fick en välja vilken förskola vi ville ha i första respektive andra hand. Vi hade ingen aning om förskolorna men platsen som B fick var på en helt underbar privat liten förskola som både han och vi föräldrar älskar!

  Som blivande förskollärare undrar jag vad som lockar med Montessori? Jag har ingenting emot pedagogiken, tvärtom, men det skiljer sig fruktansvärt mycket från förskola till förskola hur den omsätts i praktiken i verksamheten...

  Mitt tips rent generellt är att hälsa på de olika verksamheterna. Under förskollärarutbildningen har jag verkligen fått upp ögonen för vad som är bra och dåligt, mycket är ju självklart såsom mindre barngrupper och många pedagoger, men det handlar framför allt om vardagsrutinerna. Hur bemöter pedagogerna barn och anhöriga? Vad har de för barnperspektiv? Har de genuskoll?

  Fundera på vad som är viktigt för er innan ni gör eventuella besök och ställ frågor till pedagogerna!

  SvaraRadera