tisdag 21 januari 2014

Öka takten sista kvarten!

Denna vecka startade Tobbe sin femte och näst sista termin i skolan, PRAISE THE LORD osv, nu kan jag snart se slutet på denna halvfattigdom. Den största anledningen till att folk inte kan vidareutbilda sig måste ju vara att man har jobbat upp en ekonomi som inte tillåter en CSN-inkomst. Obs, jag älskar Sveriges gratisskolor och att man får hjälp med finansiering och så vidare, men rik blir man ju inte. Och jag kan ju meddela att det inte direkt är high life att gå ner på föräldrapeng samtidigt som ens partner pluggar.

Nu är ju vi ganska ekonomiska och lyckades lyxfällanfiera vår ekonomi en del innan Sigge föddes så vi klarar oss rätt bra, men jag skulle ändå mer än gärna ta emot era bästa spartips, så vi kanske kan klara oss ännu bättre. Det är ju lite halvtråkigt att leva på marginalerna i onödan tänker jag?

16 kommentarer:

 1. Handla på second hand. Man stillar köpsug (om sådant förekommer) och det är så billigt!

  Annat bra spartips jag kom på i helgen då jag behövde slå ihjäl 45 minuter på stan (och under normala omständigheter säkert hade gått i affärer) var att sätta mig på biblioteket och bläddra i allt roligt som finns där. Helt fantastiskt att det är gratis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har faktiskt inte gått till bibblan än, fy på mig! Och tradera-appen går varm kan jag meddela!

   Radera
 2. Gå igenom skafferi, matplanera, skriv inköpslista och håll er till den i butiken. Det är det bästa vi har gjort för vår ekonomi. Förutom då att vi kör köpstopp på allt överflöd i år och det som måste köpas ska köpas second hand. Bonus med second hand: någon annan har fått suga i sig gifterna som finns i alla nyköpta icke-eko-plagg.

  Vi levde också på CSN och föräldrapeng förra året. Och vi har också ett CSN-år kvar - sedan får Alex förhoppningsvis jobb och då har vi samtidigt lärt oss vara konsumtionssmarta och så kan båda jobba typ 75% och vi har mer tid för varandra och livet och ja. Du hör ju. Barn fiser regnbågar var vi än går!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att handlingen är det område som vi kan förbättra oss mest på, så det ska vi skärpa oss med! Och ja TÄNK vad rika vi kommer bli i framtiden med två heltidsjobb, så himla gött!

   Radera
 3. Nu kanske jag nämner saker som är väldigt självklara, men det är mina knep!
  Planera maten veckovis och undvik hämtmat och ät havregrynsgröt till frukost ;)
  En in, en ut. gäller kläder, skönhetsprodukter och lull lull. Tradera grejer som inte används istället för att ha dem liggande hemma. (framförallt guld när man flyttar och slipper tusen kartonger....)
  Städprodukter: jag använder bara såpa, Yes och ättika. Kan blandas i olika varianter och funkar oftast bättre än specialvarianter från affären. Ättika fungerar dessutom perfekt som sköljmedel för bland annat funktionsplagg så de håller längre.
  kolla upp om det finns billigare försäkringsbolag, elbolag etc.
  Och biblioteket, gillart! vad skulle jag gjort utan det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. btw, har ni ica som närmsta affär kan ni skaffa ica-studentkort, dubbel bonus och större rabatter då man köper med deras kort som dessutom är gratis då man är student. funkar fint :)

   Radera
  2. Ja, det har vi redan, skitbra!

   Radera
  3. Ja jag får nog slänga upp lite grejer på tradera och inte bara köpa därifrån :) En in en ut låter läskigt men jag ska bättra mig på det området. Tack för bra tips om rengöringsmedel, vi använder också mycket såpa och ättika, Kristianstad är ju typ kalkkommunen nummer ett, det är avlagringar fanimig överallt! :)

   Radera
  4. http://tomtensdotter.se/2013/november/miljovanligt-tips-som-gor-stadningen-lattare.html#.Ut5L42Q1j-l
   Den blandningen är kanon, funkade fint hos mina föräldrar, kalkkommun #2.

   Radera
 4. Bonds med andra i liknande sits (typ mig, höhö) och samarbeta. Typ köp ett helt lamm tillsammans med andra och dela upp mellan er. Eller ha knytismiddagar hos varandra regelbundet, den som bjuder in behåller resterna. För ärligt talat, att få vanlig vardagsmat att bli billig är ju inte svårt, särskilt om man äter kött typ en gång i veckan. Men rotfrukter och linser osv är väldigt mättande och drygt. Men, vad jag skulle komma till att tricket är att hitta sätt att "festa till det" med och då tycker jag knytismiddagar och liknande är det bästa.
  Och, som någon annan redan nämnt; en in en ut är en asbra regel. Det är extra lätt hänt när man är fattig att man håller kvar i allt extra hårt. Det skapar en väldigt desperat energi. Tradera, blocket, loppisar, ge bort, donera, låna, byt osv osv. Och hitta din lokala bortskänkes/bytes-grupp på Facebook, de brukar vara asbra.
  Skaffa Tink och få en bra överblick på vad pengarna verkligen går till.
  Strunta i att snusa och röka och köpa tidningar.
  Var generös. Det är konstigt, men det funkar.
  Bunkra upp; köp asmycket av det ni äter mycket av (som håller länge) och satsa på en grej varje månad. När den månaden kommer då bilen går sönder samtidigt som elräkningen är extra stor; så kan man leva på allt som finns i skafferiet.
  Ha med matsäck överallt. Skaffa en bra termos.

  SvaraRadera
 5. Man kan även spana in http://gratisprinsessan.se
  ;) *shameless ad*

  SvaraRadera
 6. Inventera kyl, frys och skafferi och utmana er själva att köpa så lite som möjligt. Hos oss har vi alltid lite ditt och datt som man kan göra jättekonstiga maträtter av. Vi har rest-fest när vi käkar upp alla rester och det är SÅ BRA (tycker min 7-åring) för då kan ju alla få det dom vill ha :) Rensa ut hemma och sälj saker ni inte använder, det finns alltid nåt mer att sälja fast man tror man sålt allt. Alltid använda upp all mat, typ 30% åker tydligen i soporna hos oss svenskar. Jag tycker det tar emot mer att slänga ekologisk mat för den är ju så j*kla dyr! Ät billig mat, typ potatis, soppor, ät mindre kött/ sluta ät kött och köp bönor istället. Ha alltid med mellis+vattenflaska så slipper du köpa nåt ute eller handla massa godis istället för mat i affärerna på vägen hem. Hrm, ska träna på den själv :)

  SvaraRadera
 7. Lever inte själv i något överflöd, och det jag kollar noga är matkontot!

  Jag tar med mig en flaska vatten när jag ska på stan, känns onödigt att köpa en flaska för 20-25kr. Lika så tänker jag efter både en och två gånger innan det blir en latte på tunnelbanan.

  Kläder köps nästan uteslutande på second hand, eller... det mesta köps på second hand!
  Bibliotek är underskattat, men kan vara lite knivigt med en liten mini-människa. Det finns många tidningar och böcker på loppisar. Här i krokarna finns det några ställen där folk lämnar böcker, som en lånebokhylla vid pendeltåget. Kolla om det finns i närheten, annars kanske det är dags att ställa upp en Billy cd-hylla någonstans där folk kan lämna och låna böcker.

  Byt saker med vänner! Du känner säkert någon som har ett barn som kan ärva Sigges kläder, och den personen kanske känner någon som har kläder i Sigges storlek... Karma på barnklädsfronten :-)

  Just nu är jag nöjd att inte julen blev så dyr som den kan dra iväg och bli. Jag köpte mycket på loppis och det ger ju positiv effekt även på januari :-)

  Lycka till med sista terminen Tobbe!

  SvaraRadera
 8. Ett lite mer långsiktigt "sparande" : passa på att bunkra barnkläder även i större storlekar då lokala loppisen har rea / på barnklädesmarknad osv. Billigare än att behöva betala porto för Tradera-"fynd", och när barnet plötsligt behöver större kläder slipper man panikköpa. För det kan ju ta lite tid att hitta de där perfekta vinteroverallerna på begagnatmarknaden just när de behövs...

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Jag tänkte också tipsa om att köpa kläder i större storlekar till Sigge på rean. Funkar även med skor och overaller. De få gånger då man inte prickat in rätt storlek med rätt årstid kan det säljas vidare oanvänt. Mitt bästa fynd är en vinterjacka köpt för 50 kr på Kappahl i juli, har använts två vintrar än så länge.

  Byta böcker med vänner, se över abonnemang och andra rullande kostnader.

  Ett sätt vi sparade pengar på var att ändra alla fakturor till e-fakturor, räknade nämligen ut att vi betalade nästan 100 kr i månaden på att få ett gäng papper hemskickat.

  Köpa presenter när man hittar dem under året, rea, second hand eller fullpris, så sprids kostnaden ut över hela året, december blir inte lika tufft då. Bilderböcker kan vara dyrt eller sluta tryckas, köp fina på bokrean för att plocka fram om några år.

  I stället för dyra salvor till vintertorra barnansikten smörjer jag dem med försvarets hudsalva. Eftersom den går att äta(!) vet jag att de inte får i sig något farligt även om de skulle slicka läpparna. Går att använda över hela kroppen.

  Gå med i gratis shoppingklubbar. Blir många kort i plånboken, men man sparar en hel del på det. Till och med Apoteket har.

  Det är lite av de saker vi gör för att spara in.

  SvaraRadera