onsdag 14 maj 2014

Heja naturen!

Såg på nyheterna att det är så få älgar nu att vissa jaktlag är inne på att slopa årets älgjakt eftersom det inte finns tillräckligt med älgar att jaga. Varför? På grund av den växande vargstammen.

Spontan tanke ett: Gött! Jägarna hävdar ju alltid att de mest är ute efter "naturupplevelsen" så det kan ju inte spela någon roll om vargen hann först?

Spontan tanke två: Gött! Jägarna hävdar ju alltid att de mest är ute efter att "hålla efter älgstammen för att minska viltolyckor" men då slipper dom ju det om vargen hann först? Mer tid för kaffe i kåsa och naturupplevelser alltså.

Spontan tanke tre: Naturen kicks ass. Den klarar sig själv liksom.

Jag har skrivit om mina tankar om jägare tidigare, det var så klart bäddat för missförstånd, så innan ni kommenterar det här så är ni välkomna att läsa detta först, "Varför blir normala människor jägare?"

4 kommentarer:

 1. Såhär tycker jag. Om att hålla stammatna nere är argumentet, och det verkar generellt vara det första folk drar upp som anledning för jakt, då borde det finnas folk som är utbildade och JOBBAR med detta. Men vänta, det finns det ju! Viltvårdare kallas dem. Låt dessa personer ha koll på antal djur i olika områden, stammar och evetuell jakt för att hålla bestånden nere. Vanligt folk kan få sin naturupplevelse genom vanligt skogsmullemys!

  SvaraRadera
 2. Men...vem tar vargen då? Det är väl inte positivt att det blivit fler vargar, de är ju skadliga och farliga på ett annat sätt än älgar för både människor och djur. Men naturen har kanske nån lösning på det med?

  SvaraRadera
 3. Vargarna är precis som alla andra rovdjur viktiga. Om du är intresserad av de ekologiska effekter ett rovdjur kan ha på sin omgivning så finns det många vetenskapliga rapporter på området som i detalj beskriver fenomenet.
  Börja med "Trophic Downgrading of Planet Earth" av Science 2011 Estes et al.
  http://www.sciencemag.org/content/333/6040/301.short

  Saken är den att ~200 vargar inte är många alls, det är inte ens tillräckligt många för att garantera att vargstammen överlever. Hade den varit frisk skulle de kanske ha räckt, men som det ser ut nu är 90% av alla vargar mer närbesläktade än helsyskon. Då behöver vi ca 500 individer för att garantera deras långsiktiga överlevnad.

  /Samuel Avraham -Biologistuderande vid SU

  SvaraRadera
 4. Det handlar ju också om att förhindra inavel etc etc. Skulle det blir för mycket av en djurart så sker andra ospännande saker. Älgen har ingen naturlig fiende mer än möjligen varg och bilar och de är inte många och väljer antagligen mindre byten.. Människan har alltid jagat i olika former. Dock kan jag tycka det är osmakligt när de föreslog att hemvärnet skulle få jaga vildsvin med automatvapen för några veckor sedan i övningssyfte och samtidigt hålla antalet vildsvin nere..
  Jag känner ett antal jägare och de skjuter inte vad som helst som rör sig utan det är väldigt mycket etik, moral och regler inblandat.
  Att slå ihjäl mygg är ju egentligen samma sak som att skjuta en älg förutom att älgen är större.

  SvaraRadera