onsdag 20 augusti 2014

Senaste nytt om Hästen

Hon har ätit tre portioner. Hon har bajsat på en grön handduk i badrummet. Hon har kissat i Tobbes blå bag.

Hon är fortfarande kvar på "sitt" rum med stängd dörr och ute och nosar runt där inne när det är lugnt i huset. Idag när Tobbe gick in så satt hon kvar ute på golvet i någon minut innan hon lugnt gick in under skänken igen.

Någon som har tips på hur vi går vidare nu när hon gått från sjövild slänga sig mot fönsterrutorna-katt till normalnervös fegis-katt?

3 kommentarer:

 1. Har inte haft hand om nån toknervös katt, bara våra två stollar till katter. Men jag skulle spontant säga att fortsätt leva på som vanligt bara, låt katten vara ifred o komma fram o kolla läget när hen är mogen :-)

  SvaraRadera
 2. Om ni inte redan gjort det; lägg in filtar, kuddar i hennes rum nu som blir hennes. När hennes yta ska bli större så kan de flyttas ut och placeras på lämpliga ställen. Då får hon öar av trygga punkter.
  Och om det går är det jättebra att öva hantering. I början får man bara sitta i hennes rum några stunder varje dag och låta henne vänja sig vid närvaro. Sedan klappar och beröring. Och det sista steget är att öva borstning och kloklippning. Det är inte nödvändigt att klippa klor på katt, men övar man på det så övar man hantering vilket underlättar när man ska maska av och åka till veterinären och så.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Jag tog hand om en skygg och ickesocialiserad katt förra påsken, och såhär drygt ett och ett halvt år senare är hon som vilken annan katt som helst. Mitt bästa tips är att vara i samma rum så mycket som möjligt, men utan att försöka umgås med katten. Sitt på golvet och läs en bok, eller ät en macka. Gör dina egna grejer i närheten och låt katten bli nyfiken på dig.
  När hon väl har börjat komma fram i stället för att ligga under skänken (för min kisse tog det ca en vecka innan hon började undersöka mig) så fortsätt att vara soft och icke konfronterande, men nu är det dags att börja leka med henne. Skaffa ett spö med fjädrar på eller en fjäderpinne, dvs något som hon kan leka med utan att komma för nära dig. Och fresta med det, dra det under mattor och stolar och runt hörn etc. Sedan är det bara att ta ett steg i taget närmare.

  Det kräver en del tålamod, men en skygg katt som fäster sig vid en människa blir superlojal, så det är klart värt det. Och... trist råd, men, håll Sigge på lite avstånd från katten tills hon är tryggare. Annars kommer det att ta dubbelt så lång tid, scaredy cats tycker att barn är skitläskiga.

  SvaraRadera