onsdag 7 januari 2015

Apptips - The Wonder Weeks


Kommenterade på Linnéas blogg angående det här med oro över att inte lägga en bra grund för sitt barns självkänsla, men kände att jag kunde copy pastea kommentaren och utöka den till ett eget inlägg här!

Det där med barnuppfostran är ju skitsvårt i början när barnet bara är en liten kålrot som ligger i dreglar i babygymmet, och det tar ju ett bra tag innan man fattar om ungen ens förstår vad man försöker göra/säga. Och det är då man tar tekniken till sin hjälp och köper hem appen The Wonder Weeks. Den är baserad på en bok skriven av en bebis- och barnpsykolog och handlar om de olika utvecklingsstadierna i bebisens hjärna som alltid startar på nästan exakt samma dag efter 40 fullgångna veckor och inte har så mycket med miljö att göra, utan mer om hur hjärnan fungerar.  Man skriver in datumet för dagen då bebisen beräknades födas (för det är först då den är helt klar eller vad man ska säga) och sedan kan man lätt se varför saker och ting är som dom är, och varför. 

Just nu är Sigge inne i tionde och sista fasen (HUR SKA VI KLARA OSS SEN?!?) som heter Systems och handlar om att "He is able to adjust to changing circumstances". I varje fas finns det listat vad som händer i hans lilla hjärna, vad det kommer leda till och så massa råd om hur man enklast kan hjälpa honom igenom detta nya konstiga som han håller på att sätta sig in i. Ibland när vardagens känts helt jävla omöjlig så har man kollat appen och ba AHA! HAN HÅLLER JU FÖR FAN PÅ ATT LÄRA SIG ATT SAKER KAN VARA PÅ, UNDER, BAKOM OCH ÖVER GREJER! Och då äntligen förstår man varför han envisas med att stoppa mat i glaset, vända tallriken upp och ner osv.

Vi har justerat någon dag åt rätt håll – alla barn är ju inte EXAKT likadana – och han följer appen som en klocka. Så att det står "15 day(s) until the end of the leap" när man öppnar den nu är ju inte direkt peppande eftersom han är lite... bångstyrig, för tillfället (se bild ovan för några av periodens signs). 

Förutom att appen är ett bra hjälpmedel för föräldrarna så tror jag också att det är ett bra tips gällande att grunda barnets självkänsla också. Just det där att man får veta varför ett barn gör vissa saker, och får tips på hur man kan underlätta perioden för honom (och resten av familjen) och inte bara klia sig i hövvet och undra vad fan man gjort för fel. Den kostar väl drygt en tjuga eller nåt, men det är kanske mina mest välinvesterade tjugo spänn jag gjort sedan han föddes. 

1 kommentar:

  1. För den som vill läsa mer kan jag tipsa om "Växa och upptäcka världen - tio steg i barnets mentala utveckling". Skriven av Hetty van de Rijt och Frans X Plooij vars forskning ligger till grund för appen.

    SvaraRadera