fredag 23 januari 2015

Att inte få sova som förälder

Både jag och Tobbe har alltid känt oss lite... taskiga (?) när någon frågat om Sigges sömn. Vi får pliktskydigt mumla fram något om att det funkar bra för att inte bli de där föräldrarna som alla hatar på grund av att Sigge i princip har sovit som en sten på nätterna sedan han föddes. Vi har inte gjort något, det bara blev så. Vi kan inte dela med oss av minsta tips eller råd eftersom han tydligen bara är ett sådant barn.

Vissa barn är tvärtom, och det behöver så klart inte betyda något mer än att de bara är sådana. Men det kan ju också vara något som är fel, som gör ont och som bvc missar när de hålögda föräldrarna kommer in med sina barn för sjuttioelfte gången. Jag tyckte så synd om Maria-familjen när jag läste det här inlägget i går och slängde upp en fråga på Facebook för att se om någon hade bra råd att komma med. Och det kom massor av bra råd – men det kom också mängder av medlidande från andra trötta föräldrar som verkligen innerligt beklagade situationen och det fick mig att bli än mer ödmjuk inför tanken på vilken fysisk och psykisk uppoffring det ibland är att få ett barn. Förhoppningsvis blir Kejsarinnan som sin storebror, men om hon inte blir det så har jag i alla fall fått massa råd på vägen, och det ska ni också få nu!

Här är förslagen som kom, det är väldigt blandat och täcker väl in de flesta problem som barn kan ha känns det som. Det kom också mängder av tips om att be om avlastning, använda öronproppar, ha skilda sovrum, delade nätter osv, men jag tänker att det har nog dom flesta med icke-sovande barn redan provat. Hoppas att ni icke-sovande föräldrar hittar något som är värt att prova/kolla upp, och kom ihåg att ni verkligen inte är ensamma och att ni har rätt att kräva hjälp.
 • En vän körde med god natt vällingen från Nestlé. Funkade för dom.
 • Våran Jack på 1.5 år har heller aldrig sovit en hel natt... ever.. Det visade sig att han har en förstorad polyp (bakom näsan i svalget typ) som gör att han sover oroligt för att han har svårt att andas. Typ snarkar, vänder och vrider sig hela nätterna igenom. Värt att kolla upp. Enkel undersökning hos öron/näsa/hals specialist. Han måste vara över 1.5 år och väga över (15 kg tror jag) för att få göra operationen. Själva op tar 15 min men det var något om narkosen som krävde ålder och vikt. Så vi har fått en tid i början av februari. Läkaren som vi träffade LOVADE att Jack kommer att sova bra efter op. Så vi väntar och längtar efter att få sova en hel natt igen! Jack har haft flera öroninflammationer och vad jag förstår kan polyp historien hänga ihop med det. Spec läkaren som vi hade var rätt irriterad över akutläkare och bvc att Jack inte fått remiss tidigare.. Även om han inte får opereras innan 1.5år. En sak som brukar få Jack att sova lite bättre är om han får nässpray. Det öppnas ju upp lite. Hoppas din vän får hjälp med sin bebbe! En sak till, Jack har INTE andningsuppehåll och HAR en förstorad polyp. Våran läkare sa att det största tecknet på förstorad polyp är att bebis inte sover bra. Kräv att dom kollar, det är ju bara ett lyse ner i halsen...
 • Vi har varit hos barnläkare, barnpsykologer bla bla bla i ca 2 års tid. William opererade mandlar å polyper för 3 veckor sen nu sover han som en stock!!!
 • När mina barn var små gav man dicykloverinklorid i form av droppar. Tror de förbjöds sen. Något annat lugnande medel under begränsad tid kanske. Bara så att familjen kommer in i lite bättre rutiner och vanor. Jag tänker att det måste vara fruktansvärt påfrestande som de har det nu, och att det är lätt att komma in i en ond cirkel.
 • Reflux i magmunnen? Obehagligt att ligga ner? Våran Ida hade lindrig reflux, dvs var inget kräkbarn. Men tillräckligt mkt för att magsaft skulle smyga upp då vi lade henne vågrätt... efter lååång tid (år) och tro om ev astma valde man att behandla med zantac. Bara några veckor senare var det så pass läkt att hon inte längre hade besvär av det...
 • Byt rum! Min brors minsta sov ingenting i det första rummet, o efter bytet hela nätter. Kan vart drag/avsaknad av drag el vem vet men chin kanske inte alls stämmer där sängen ny står!
 • Öronen kollade? Siri har sovit 1 natt sen hon föddes men efter hon fick rör i öronen är hon bara vaken 1-3 gånger/natt istället för 15. Lite detsamma som polyper. Öronspecialist skulle jag rekommendera!
 • Jag har en väninna som har två barn av 3 som aldrig sover, de barnen får lugnande mediciner typ sobril eller liknande innan sängdags, för det är liksom inget "fel" på dem utan de sover helt enkelt inte, det funkar ganska bra. Kan kanske vara värt att ta upp med läkaren om ingen polyp hittas.
 • Har ju ingen erfarenhet av barn som aldrig sover, med det här med att skrapa bort tonsillerna och ta bort polyper har gjort underverk med nattsömnen även här!
 • Om det är familjen jag tänker på så har de tagit upp polyper med läkare men ej fått napp... Jag har även tipsat dem om detta, obstruktivt sömnapnésyndrom hos barn.
 • Vi har inte haft problem av den här kalibern men vi har fått ett tips som jag tycker det kan vara värt att testa, att ha ett extra tungt täcke, kanske att man lägger en trasmatta ovanpå täcket eller något sånt. Det finns också proffsprodukter, "kedjetäcken", men testa med en matta först. Tydligen kan känslan att man blir fasthållen vara lugnande om man drömmer eller tänker mycket i sömnen.
 • Akupunktur kan hjälpa!
 • Om det inte skulle vara (eller inte enbart vara) mandlar/polyper så låter de där nattliga kramperna inte så bra, och nu har jag läst att sömnkramper hon så små barn dels kan bero på oupptäckt järnbrist, men också kanske som något som inte verkar vara helt ovanligt bland spädbarn, s.k. Benign barnepilepsi. Obs! Ska var lättbehandlat.
  http://www.tryggabarn.nu/.../bar.../krampryckningar-i-somnen
  http://www.foraldrakraft.se/.../funktionshinder-försvårar...
  Se sida 5: http://www.fls.fi/.../Files/2-2008/2-08_032_038_Anttonen.pdf "Vanlig EEG räcker inte för att upptäcka ep/epilepsi/benign barnepilepsi - som alltså kan framkallas både av sömnbrist men också bara av själva sömnen: "Vid rutin-EEG diagnostiseras 49% av patienter med epilepsi. Hyperventilation, fotostimulering och sömn kan framkalla ep-aktivitet".
  Och OBS att denna epilepsivariant anses lättbehandlad! All lycka till!!!
 • Jag har förstått (utan att vara expert och utan egna erfarenheter...) att när man hamnat i en sån negativ spiral kan det vara svårt att ta sig ur det utan hjälp. Då kan barn få lugnande/sömnmedel (tex lergigan tror jag) för att få hjälp att sova och liksom vända det rätt med tiden. Man ska inte vara rädd för den sortens behandlingar är min uppfattning, det är nog oerhört mycket mer tärande att aldrig få sova ordentligt.
 • Lider med dem.. Det finns inget värre än att inte få sova. Min son var likadan. Han däremot var multiallergiker visade det sig men efter ett år av sömn i 20 minuters intervaller som gav sisådär 3-6 h per dygn, för oss, mycket tjat och klagande tills jag tillslut bröt ihop på BVC. Då fick vi Theralendroppar. Ett lugnande medel som gjorde att han åtminstone sov 2-3 timmar innan han vaknade första gången vilket kändes som ett mirakel. Det kändes fruktansvärt att 'droga' sitt barn men sömnbristen är nog mer skadlig i längden.. Hoppas innerligt att de får hjälp vare sig det behövs medicinering eller borttagning av polyper. Hoppas oxå de har hjälp med avlastning så de får sova någon gång.

4 kommentarer:

 1. Så himla värdefullt att ha. Pratade precis med en sköterska på öron näsa hals som inte ville ge mig en ny tid. Hade inte orkat stålsätta mig utan ditt inlägg med tillhörande kommentarer. Nu fick jag en ny tid (om tre veckor). "Men det kommer säkert att visa sig att det inte är någonting fel" sa sköterskan. Medan jag försökte spela vågskvalp och valsång i mitt huvud för att inte gråta (igen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men HUR oempatisk får man vara när man jobbar inom vården? GAH! Skönt att du fick en ny tid även om den är tre veckor bort, ligg på och se om ni kan få en tidigare ifall någon annan avbokar?

   Radera
 2. Vad bra att du stod på dig! Kan inte förstå varför de motsätter sig en sån enkel undersökning. Men jag antar att dessa människor aldrig upplevt sömnlösheten av krångliga små barn! Hoppas ni får hjälp, oavsett vad!
  Styrkekramar från en trött mamma till en annan! :)

  SvaraRadera
 3. Tur att du stod på dig. Lilla G grät ALDRIG på nätterna så länge jag ammade henne, hon vaknade ofta iofs men var aldrig ledsen ( för någon tryckte in en tutte i munnen på henne innan hon var ledsen) men hon är lite annorlunda nu när hon inte ammar längre. Igår var hon tokledsen men jag tror hon drömmer för hon kan gå från sömn till att vara helt tröstlös....

  Summa sumarium är att hon är helt OK ( men sover inte rakt igenom nätterna) men de nätter hon har varit rörig ( vid vattkoppor typ) blir jag ju inte en gullig person dagen efter och ha så konstant? Fifan. Verkligen.

  SvaraRadera