onsdag 23 september 2015

Kollektivt boende - på ett mer modernt vis

En utsikt att dela.
Var på Sofielunds kollektivhus och gjorde en intervju i en av lägenheterna i dag, och förutom att det är ett så himla fint hus så gillar jag verkligen tanken med att sociala människor som inte har familj slipper bo ensamma. En av de boende i lägenheten sa en så himla bra grej om att bo kollektivt vs att bo ensam i en lägenhet (vilket hon hade gjort i 8-9 år innan hon flyttade dit):

"Det är ju överdrivet resurskrävande att ha ett helt utrustat hem för mig ensam, när jag inte har ett privat behov av att leva själv. Väldigt ofta stod lägenheten dessutom tom eftersom jag inte var hemma så mycket". 

Jag tänkte på det där i bilen på vägen hem, hur mycket resurser de här tre människorna spar genom att leva ihop, de tar ju dels upp mindre plats = mindre energi går åt till att värma upp hemmet (de delar en fyra på 76 kvadrat, jämfört med att leva ensam på 47 kvadrat som den ena hade gjort tidigare) och de behöver bara en brödrost, en spis, en kaffebryggare osv. 

Och så då att äga allt detta, men knappt vara hemma eftersom det sociala finns någon annanstans och ändå ha allt det där som man äger bara ståendes. Helt orimligt ju. Jag hoppas verkligen att fler fastighetsägare kan se potentialen i att bygga nya hus på det här viset, det spar ju dessutom väldigt mycket plats i städer som redan lider av bostadbrist, och så gör det att människor mår bättre genom att de får vara en del av ett socialt sammanhang. Så himla härligt! 

1 kommentar:

  1. Min mamma bor ju i ett kollektiv sedan några år tillbaka och jag tycker det verkar rakt igenom awesome!

    SvaraRadera