fredag 25 september 2015

Alkoholförbud och mansskatt är lösningenJaså, du vill inte betala för tjocka människors sjukvård? Själv vill jag inte betala för att fulla män slår varandra på käften för att de är oense om vilket fotbollslag som är bäst, men tyvärr så går det inte att välja vad ens skattepengar ska gå till.


I veckan har det förts en hetsig debatt om kroppsformers vara eller icke vara, en debatt grundad i Malou von Sivers temavecka om kroppspositivism i TV4. Åsikternas som vädrades i soffan hos Malou har skapat höga debattvågor och föraktet mot tjocka människor har ogenerat tagit plats i sociala medier. Intet nytt under solen där, att kränka och uttala sig nedvärderande om människor som befinner sig på fel sida av samhällets normvikt är tydligen helt accepterat, men det börjar bli tjatigt med argumentet som gör ämnet till en kostnadsfråga i form av ”Jag vill inte att mina skattepengar ska gå till att bekosta din sjukvård!”

Förutom det motbjudande i att tro sig kunna bedöma andra människors hälsa baserat på deras utseende (ledtråd: det går inte) så är hänvisningen till skattepengarna helt oväsentlig eftersom man faktiskt inte får välja. Och hade man fått välja så hade det varit enkelt att spara in på skattemedlen, så länge det hade riktats mot rätt målgrupp.

För om vi verkligen ska prata om detta i ett ekonomiskt perspektiv, om vi verkligen ska tala om en reell belastning för landets ekonomi, då kan jag berätta att det som helt i onödan belastar samhällskassan allra mest, det är alkohol och det är män.

Gärna i kombination.

För totalt så ligger de här två faktorerna – mäns brottslighet och samhällets kostnader för skador orsakade av alkohol – bakom 31 respektive 45 miljarder kronor per år. Det är pengar som vi alla måste vara med och betala oavsett vi vill eller inte. Det betyder dock inte att vi riktar föraktfulla blickar mot de presumtiva samhällsförstörarna som sitter på var och varannan uteservering med sina öl och sina drinkar. Det betyder inte heller att vi skriver hatiska kommentarer om vilken ekonomisk belastning alla snubbar är för samhället så fort det dyker upp en man i rutan.

Så klart. För det hade ju varit helt orimligt.

Helt orimligt eftersom det som bekant inte är alla män som är brottslingar, och helt orimligt eftersom merparten av alla som dricker alkohol gör det utan att sparka sönder skyltfönster, misshandla folk och köra ihjäl sig.

Frågan är då varför det skulle vara rimligt att utgå från att alla över normvikt är så sjuka att de kräver skattefinansierad vård, och att man då i förlängningen även anser att alla som ligger under den vikten skulle vara hälsan själv.

Nej, de människor som jublar över förslagen på höjd fett- och sockerskatt borde istället skriva ihop en motion om att förbjuda alkohol och börja extrabeskatta män.

Där kan vi snacka om en ekonomisk vinst som verkligen hade gynnat samhället.

8 kommentarer:

 1. Bra där!
  Undrar hur många mail/kommentarer etc du kommer få från "inte alla män" denna gång? :)

  SvaraRadera
 2. FÄKNS Mirijam, detta var underbar läsning!

  Kram Josefin

  SvaraRadera
 3. Undrar om jag ska se KZ i Malou... Kommer bli ap-förbannad ..

  SvaraRadera
 4. Älskar nör du skriver om onda män, spot on oxå!

  SvaraRadera