fredag 18 december 2015

Var så goda – min sista krönika någonsin!
Det här är min sista krönika och jag tänkte fira det med att inte vara arg. I stället bjuder jag på en kavalkad av visdomsord och vägledande livsråd i en kall och snårig värld. Tack för allt, och god jul.


Skratta mycket. Skämta om allt men vid rätt tillfälle och med rätt människor. Spar lite till en sämre dag men dela med er till de vars dagar alltid är sämre än era. Gråt om ni behöver, skrik om ni måste, be om hjälp innan ni kraschar.

Dansa er svettyra i skenet av tusen lampor på ett dansgolv och känn basen pulsera i blodet. Stå still i mörkret i en isig skog och se röken från era andetag sväva bortåt i natten. Le. Le inte. Ta körkort, köp en bil och kör ert snabbaste när ingen ser, trampa gasen i botten och känn hur det rusar i kroppen när ett ton metall accelererar över asfalten. Låna en cykel och vingla långsamt fram på en sandig stig mot ett hav.

Orka vara arga.

Var obekväma. Ifrågasätt normer och strukturer. Ha alltid svar på tal, ha aldrig för bråttom. Vet saker. Läs på. Förstå. Inse hur strukturer hänger ihop med reella problem och hur det går att motverka detta.

Sparka aldrig någonsin neråt.

Ät. Drick. Spring så snabbt ni kan tills ni känner hur pulsen dunkar i öronen och blodsmaken ligger tung på tungan. Sitt helt still och känn inåt. Lär er lite om många olika ämnen så att ni aldrig känner er utanför i nya sammanhang. Doktorera i läran om en liten centralamerikansk skalbagge som ingen någonsin hört talas om och strunta i allt annat.

Utbilda er länge, skaffa er tusen högskolepoäng och mängder av diplom till era väggar. Hoppa av skolan, flytta ut i skogen och lev på vad ni själva kan odla. Känn efter långt ner i djupet av själen vad ni vill göra av era liv. Tacka ja till allt. Säg nej till alla.

Lyssna alltid på magkänslan.

Skit i hur ni ser ut. Förstå att kroppen har tusen miljarders uppgifter varav exakt ingen är att vara snygg för någon annan. Kramas. Skaffa en partner, bilda familj, köp en hund och lev ett svennigt familjeliv i förorten. Bo ensam med en leguan på en husbåt i Amsterdam.

Jobba på Ica. Gör karriär som bergsguide i alperna. Vet era styrkor, känn era svagheter och låt aldrig någonsin någon trampa på er. Var medkännande. Lär er när det är läge att lyssna noga, lär er när det är bättre att hålla för öronen. Tro inte på allt du läser. Tro inte på allt du hör.

Minns dina rötter.

Var snälla. Ta ingen skit. Vet ert värde, behandla er själva därefter och omge er enbart med människor som också gör det. Tillåt er att bli vansinnigt kära och att känna hjärtat bulta hårt i bröstet av en ny förälskelse. Våga bli sårade. Lägg er ner och gråt. Res er upp och skrik. Andas.

Lita på er förmåga.

Stå kvar.

Och minns att ni aldrig någonsin är ensamma.

5 kommentarer: